browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cykla på vintern

vinter cykelTillhör du en av de cyklister som hänger av dig hjälmen och parkerar cykeln i garaget bara för att det ligger lite snö och is på backen? Sluta upp med det, dra på ett par vinterdäck och cykla året om istället!

Tidigare har vi skrivit om hur politikerna i Stockholm länge försökt avvänja oss från bil, tunnelbana och buss, vilket du kan läsa genom att klicka här, och nu börjar det faktiskt hända något. Inte nog med att allt fler cykelbanor är planerade att färdigställas redan i år så har man även de senaste åren byggt flera cykelparkeringshus, cykelbanor och ordnat med hyrcyklar runt om i staden – och även ute i landet. Men trots detta syns tydligt en minskning av cykelanvändningen under vinterhalvåret och de flesta cyklister som vi har kommit i kontakt med har sagt att detta beror på väderleken och då syftat på väglaget som är täckt av snö och is.

Cykla med dubbdäck

Göteborgs Posten skriver att det är omkring 2 100 cyklister som skadas varje år i Sverige och att närmare 80 procent av alla singelolyckor som sker oftast kan härledas till halka. Just därför är dubbdäck till cykeln en bra livförsäkring att kosta på sig – och en ordentlig hjälm såklart, men det förutsätter vi att du redan har. Men vilka däck ska man välja? I ett test som gjorts av laboratoriet Wheel Energy med sju olika däcksorter så blev märket Schwalbe Marathon Winter bäst itest och fick högsta betyg. Detta efter att man genomfört tester om däckets väggrepp och bromssträcka på såväl is, som snö på is och på enkel barmark. Det däck som hamnade sist i testet trots väldigt bra grepp på vinterväglag var däcket Kenda vars dubbar ramlade av supersnabbt vid cykling på bar asfalt. Så skruva fast dubbdäcken, ta på hjälmen igen och ge dig ut!