browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Semestra på cykel i sommar

Sommaren är cykeltiden framför andra, och nu börjar det bli dags att planera vad man ska göra på sin semester.  Många väljer att ta med sig cykeln på semestern, och vad man väljer att göra beror naturligtvis på familjesituation, budget och antal semesterveckor.

Har man en längre sammanhängande period till sitt förfogande kan man åka på cykelsemester, i Sverige eller utomlands Gotland är mycket populärt, och i Danmark är cykellederna väl utbyggda. Med en bra touringcykel och bra cykelväskor kan man komma hur långt som helst.

Vill man bege sig längre bort, och brinner för klassisk landsvägscykling, är Norditalien ett bra val. I byn Castellania i Piemonte i nordöstra Italien föddes bröderna Fausto och Serse Coppi. Fausto Coppi kom att vinna Giro d’Italia fem gånger, Tour de France två gånger, Giro di Lombardia fem gånger och Milano-San Remo tre gånger. Efter honom kallas den högsta punkten i Giro d’Italia idag för Cima Coppi.

Alla har dock inte tid och pengar att lägga två veckor på att frakta ned sin cykel till Milano och tillbringa två veckor på landsvägar i Piemonte och Lombardiet, kryssandes fram mellan mysiga byar med pittoreska tavernor. Många cykelentusiaster har barn som inte heller passar att ta med på en cykelsemester på Gotland. En lösning kan vara att packa in hela familjen i bilen, spänna fast cykeln bakpå eller ställa den på takräcket och åka iväg till en hyrd stuga någonstans i Sverige där det finns goda cykelmöjligheter, och annat att göra för barnen. Byarna på Kinnekulle är ett sånt område, Ekerö kommun utanför Stockholm är ett annat.