browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ta cykeln istället!

Det har länge stått på svenska politikers agenda att få fler människor att upptäcka nyttan och glädjen med att ta cykeln istället för bilen, bussen eller tunnelbanan. Detta är bra för både miljön, plånboken och hälsan. Man har kommit en bra bit på väg då man ser allt fler ta cykeln till jobbet, och under rusningstimmarna kan det vara rejäla köer i cykelbanorna.  Dock har vi fortfarande en bra bit kvar innan vi kan jämföra oss med cykelstäder som Köpenhamn och Amsterdam, där cyklarna blivit en naturlig del av människors vardag och där såväl tunnelbanor som köpcenter är anpassade efter cyklister. För att få ännu fler människor att ta cykeln till jobbet har alliansen lagt fram ett förslag efter att ha gjort en ny budget. I Svenska dagbladet kan man bland annat läsa följande om detta förslag:

”I förslaget ingår bland annat en cykelparkering vid den ombyggda Centralstationen och särskilda cykelboxar som ska skydda cyklister från högersvängande lastbilar. SvD har tidigare rapporterat om de höga olyckstalen för just den typen av olyckor. I sex av sju olyckor har cyklisten blivit påkörd av en högersvängande lastbil eller buss.” (Läs hela artikeln här.)

Ett par frågeställningar

Säkerheten för cyklisterna är alltså en viktig fråga som man måste ta itu med för att nå sitt mål att få fler att ta cykeln. En annan viktig aspekt har att göra med möjligheter att parkera sin cykel. I och med stöldrisken är det många som inte vågar låsa sin cykel i ett enkelt cykelställ utanför arbetet, vilket leder till att man väljer andra transportmedel. När det gäller det här är det alltså viktigt att se till att det finns säkra alternativ till cykelförvaring- och parkering. Sådana kan man hitta hos http://cykelboxen.se/. Det är ett företag som inreder cykelgarage och cykelparkeringar i både stora och små projekt. De vänder sig till bland annat bostadsrättsföreningar och arbetsgivare, som båda har nytta av att satsa på goda och säkra parkeringsmöjligheter för cyklar. Till sist kan man fundera på om det inte vore bra att, som man gjort i exempelvis Köpenhamn, anpassa tunnelbanor och pendeltåg för cyklar på så vis att det i vagnarna finns möjlighet och plats att ställa sin cykel. Det skulle göra att även de som kanske bor på för långt cykelavstånd från sitt arbete skulle kunna ta cykeln till stationen, åka pendeltåg, och sedan ta cykeln sista biten.