browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vi minns Laurent Fignon

En av de största cyklisterna genom tiderna var fransmannen Laurent Fignon som gick bort förra året. Det är inte alla som känner till vad han hette egentligen, för han var mest känd under sitt smeknamn ”Professorn”, som kom sig av att han alltid använd ett par vanliga, billiga glasögon istället för mer avancerade cykelglasögon.

Fignon föddes i Paris 1960, och vann redan som 23-åring Tour de France. Året därpå, 1984, upprepade han bedriften, och 1989 var han bara åtta sekunder från att vinna det prestigefyllda loppet en tredje gång. Han vann dock Giro d’Italia det året, och samma år och året innan vann han Milano – San Remo.

Under 80-talet genomgick cykelsporten många tekniska förändringar, och framför allt tempoetapperna förändrades i riktning mot vad vi ser idag. Fignon hade svårt att ta till sig de nya hjälpmedel som introducerades under detta årtionde, och det kan ha varit därför han förlorade mot sin rival Greg LeMond i Touren 1989.

Den sista etappen var en tempoetapp, och LeMond använde en modern tempohjälm, tempostyre och hade endast diskhjul på bakhjulet. Förståsigpåarna hävdar att detta var orsaken till Fignons seger, men att vara konservativ gör ofta att man får en speciell plats i många människors hjärtan. LeMond var dessutom amerikan, så det går att se rivaliteten mellan dem som en konflikt mellan den gamla och den nya världen.
Ingen kan dock säga att LeMond var en dålig cyklist, han var ju den första icke-europé som vann touren.

Fignons dödsruna från the Daily Telegraph finns att läsa här, men frågan är om inte den bästa hyllningen är det här klippet från 1984, där Fignon drar ifrån på Tourens artonde etapp, mellan Bourg d’Oisans och La Plagne.